Manuele therapie
Bewegingsvrijheid. Daarvoor ga je naar de manueel therapeut. Want als je bewegingsvrijheid verminderd is, kan manuele therapie de oplossing bieden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts een onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Fred Schwebke heeft de opleiding Manuele Therapie gevolgd aan de Stichting School voor Manuele Therapie in Utrecht. Kenmerken zijn hiervan:
Individualiteit
leder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen. We zien er allemaal anders uit, dus waarom zouden we allemaal het zelfde bewegen. Niet alleen zet iedereen een eigen handtekening, ook de manier waarop iemand loopt, opstaat vanuit een stoel, bukt om iets te pakken, of staat, maakt iemand herkenbaar als persoon. Niet alleen het uiterlijk van iemand, maar ook de eigen manier van bewegen is uniek.
Bewegingsvoorkeur
Bij het op de fiets stappen, stapt u uit gewoonte met het linker- of met het rechter been op. U kunt ook opstappen met het been waarmee u doorgaans niet opstapt. Dit kost u echter veel meer moeite. U heeft bij het op de fiets stappen een voorkeur van bewegen. Zo zijn er talloze situaties waarin een bewegingsvoorkeur naar voren komt. Denk bijvoorbeeld aan het gooien van een bal, het vouwen van de handen, het kruisen van de armen en het gaan zitten in kleermakerszit. Onze bewegingsvoorkeur is van invloed op alle bewegingen die we maken.
Verstoord evenwicht
Het natuurlijke evenwicht tussen de voorkeuren van bewegen en de vorm van het lichaam kan verstoord raken, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan. Het lichaam beweegt dan niet meer optimaal, passend bij de vorm van het lichaam. Dit evenwicht kan op vele manieren verstoord worden: door een ongeluk (auto-ongeval, verzwikken van een enkel, val van de trap), door verandering van werkhouding, ongewone arbeid, knellende kleding, door psychische factoren, enz. Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:
- hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
- klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
- artrose van de heup;
- lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
- bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
- kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.